מהי בריחת או דליפת שתן בנשים?

לידות, שינויים במשקל הגוף, גיל ונטייה גנטית יכולים להביא לחולשה של שרירי האגן ורפיון הנרתיק.
בריחת שתן במאמץ כמו בשיעול, ספורט או צחוק שכיחה בנשים ופוגעת קשות באיכות חייהן. נשים נמנעות מיחסי מין, פעילות ספורטיבית ואפילו מפגשים חברתיים.
כ-30% בגיל 40 ו- 40-50% מעל גיל 60 מהנשים בישראל סובלות מבריחת שתן. חלק מהנשים חושבות שזו גזירה משמיים שאין לה פתרון ואחרות לא פונות לעזרה עקב מבוכה, אי נעימות וחוסר רצון לעבור ניתוח, לכן מספר המתלוננות נמוך והן ממשיכות לחיות עם פגיעה באיכות חייהן.
בגיל מבוגר מצטרפות לכך גם תופעה של יובש וגינלי מלווה בצריבה וכאב ביחסי מין.

למה יש בריחת שתן?

השופכה מתפקדת כמעין שסתום לכיס השתן. לתפקודה התקין היא זקוקה לתמיכה אותה היא מקבלת משרירי ריצפת האגן ורקמת החיבור שלה. כאשר מסיבה כלשהי יש פגיעה במערכת התמיכה (חולשה של שרירי רצפת האגן ו/או חולשה של רקמת החיבור של הנרתיק שתומכות בשופכה) האשה תסבול מדליפת שתן במאמץ.

מהם הסוגים השכיחים של בריח שתן או דליפת שתן בנשים?

דליפת שתן במאמץ היא הצורה השכיחה ביותר של בריחת שתן בנשים והיא נפוצה במיוחד בנשים צעירות ובגילאי הביניים. הדליפה מתרחשת באירועים של עליית לחץ תוך בטני, כמו שיעול, צחוק או פעילות גופנית מכל סוג שהוא ונגרמת עקב פגיעה במערכת השרירים ורקמת החיבור שתומכים בשופכה. גנטיקה ונזק שנגרם בלידה לרצפת האגן (במיוחד בלידה ראשונה) הם הגורמים העיקרים לבעיה.

איבוד שתן בדחיפות נפוצה יותר בנשים מבוגרות ונגרמת כתוצאה מהתכווצויות בלתי מבוקרות של שלפוחית השתן על רקע של ליקוי בבקרה העצבית על שלפוחית השתן. במצב זה מופיע איבוד שתן בלתי רצוני יחד עם הצורך לתת שתן (דליפת שתן "כשרצה לשירותים") לנשים אלה יש לעיתים תכיפות בהשתנה ביום ובלילה.

מהן אפשרויות הטיפול?

הטיפול בדליפת שתן בלתי רצונית בנשים יכול להיות שמרני או כירורגי. במקרים הקשים ללא ספק הפתרון הכירורגי הוא המומלץ אבל רוב הנשים שחוות אבדן שתן הדליפה אצלן אינה בדרגה שמצדיקה מבחינתן ניתוח.
מאחר והגישה הטיפולית תתבסס על בדיקת הרופא, על דרגת ההפרעה שאותה חשה האישה ועל רצונה. מומלץ לפני כל החלטה על טיפול לפנות לרופא נשים מומחה עם ניסיון בתחום (לא רק לפיזיותרפיסטית) שיעריך את מידת הדליפה ויחליט יחד אתך האם יש מקום לבירור ו/או בדיקות נוספות ויציע לך את הטיפול שמתאים למצבך.

שינוי אורח חיים
הפסקת עישון, ירידה במשקל והורדת כמויות קפאין ובמקביל קביעת זמנים קצובים למתן שתן.

פיזיותרפיה של רצפת האגן
זוהי שיטה מצוינת לטיפול בדליפת שתן במאמץ בתנאי שמתמידים בה. הבעיה שתרגילים אלה למרות יעילותם, דורשים התמדה וביצוע יומיומי ורוב הנשים לא מצליחות לעמוד במשימה זו לאורך זמן. אין ספק ששילוב של פיזיותרפיה עם טיפולים נוספים כמו הלייזר ו/או הכסא האלקטרומגנטי BTL EMSELLA יכול להוות שילוב מנצח במקרי איבוד שתן שאינו מצדיק ניתוח.

תרופות
רק לנשים עם בריחת שתן בדחיפות, הן לא יעילות לנשים עם בריחת שתן במאמץ

ניתוח
הפתרון האולטימטיבי לנשים שסובלות מבריחת שתן במאמץ בצורה קשה הוא ניתוח בו מושתל סרט סינתטי מתחת לאמצע השופכה דרך הנרתיק. בניתוח אפשר גם לתקן צניחת רחם ו/או צניחת שלפוחית השתן או דופן הנרתיק האחורית.
צריך לזכור שאצל רוב הנשים הבעיה היא קלה או בינונית והן מרגישות שאין הצדקה לניתוח ואחרות פשוט נרתעות ממנו.

כסא אלקטרומגנטי BTL EMSELLA ו/או טיפול לייזר לנרתיק

לנשים עם אבדן שתן ברמה קלה עד בינונית ניתן להמליץ על הטיפולים הבאים שמבוצעים במרכז לטיפול מתקדם ברצפת האגן של ד"ר עמוס בר